Czas na kreatywne pikle - Część 2... niezapomniany smak mirabelek
- Kategoria: W KUCHNI
Przygotowywanie domowych przetworów to tradycja, którą warto pielęgnować. Własne wyroby smakują najlepiej i pozwalają cieszyć się sezonowymi owocami również podczas zimowych miesięcy. Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita, zdradza nam swój przepis na marynowane mirabelki!
Lato to jedyny czas w roku, kiedy targi i bazarki wypełnione są świeżymi sezonowymi owocami, m.in. mirabelkami. Dlatego wakacyjne popołudnia warto poświęcić na przyrządzenie domowych przetworów, które idealnie sprawdzą się podczas chłodniejszych dni. Warto pamiętać również o zdrowotnych właściwościach tych owoców, które zawierają m.in. witaminy C i A, potas, wapń, żelazo i wzmocnią nasz organizm jesienią. W postaci dżemów, powideł, konfitur czy kreatywnych pikli, będą wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski proponuje przygotowanie marynowanych mirabelek w marynacie zaskakującej bogactwem aromatów.
Przepis Adama Chrząstowskiego na marynowane mirabelki
Marynowane mirabelki
- 3kg mirabelek
- 5 szklanek octu jabłkowego
- 4 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki Cynamonu Appetita Domowe Sekrety
- 0.5 łyżeczki Chili mielonego Appetita
- 12 szt. Goździków Appetita
- 36 ziaren Ziela angielskiego Appetita
- 1 łyżeczka kardamonu
- 24 cienkie plasterki świeżego imbiru
Przygotowanie:
Mirabelki dokładnie opłucz. Ocet zagotuj z cukrem i przyprawami. Przełóż mirabelki do słoików i zalej je gorącą marynatą. Wstaw słoiki do kąpieli wodnej i gotuj przez 25 minut. Następnie zakręć i odstaw do schłodzenia.
Cynamon mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Chili mielone Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Colian