Jak powstają produkty Zdrowe Pola

Proces produkcji jest rozpoczynany od razu po zbiorze. Surowiec przechodzi kontrolę jakości, potem trafia do suszarni, gdzie jest myty, a następnie powoli ogrzewany strumieniami ciepłego powietrza, dzięki czemu produkty zachowują większość cennych składników odżywczych.

Na tym etapie następuje „redukcja” materiału – czyli odparowanie wody z części roślin, w wyniku czego z ok. 2 kg świeżego warzywa otrzymujemy ok. 200g suszonego koncentratu (spadek mikro- i makro-składników odżywczych oscyluje w granicach 10-15% w stosunku do surowego warzywa).

 
Produkty badane są na 3 etapach produkcji pod kątem czystości mikrobiologicznej oraz zachowania odpowiednich standardów jakościowych. Produkty marki Zdrowe Pola wyróżnia badanie pod kątem zawartości mikro-składników odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne oraz inne wartościowe składniki korzystne dla funkcjonowania organizmu (np. chlorofil, karotenoidy, flawonoidy). Po analizie laboratoryjnej  informacje są umieszczane na opakowaniach. Wysuszony i przebadany surowiec jest pakowany. Na dalszym etapie następuje dodatkowe badanie zawartości losowych opakowań. Następnie produkt trafia do dystrybucji.
 
JOYFOOD